GKC
genväg till startsidan

Frånvaro nyanlända

I den nya Skollagen (15 kap 16 §) skärps kraven på gymnasieskolan att informera vårdnadshavare om ogiltig frånvaro. Vårdnadshavare ska informeras samma dag om det inte finns särskilda skäl.

Sjukanmälan skall göras av vårdnadshavare i vårt webbverktyg Dexter (tidigare hypernet) eller via talsvarstelefon 0370-33 14 48. Du kan också göra en sjukanmälan direkt i mobiltelefonen med hjälp av en app (Dexter App).

Läs mer om Dexter App. Pdf, 154.1 kB, öppnas i nytt fönster.

Anmälan skall om möjligt göras före kl 08.30 för varje sjukdag. Finns ingen sjukanmälan gjord registreras frånvaron som "oanmäld" i Dexter och betraktas som ogiltig. Vid dagens första oanmälda frånvarotillfälle skickas automatiskt ett SMS/e-postmeddelande till vårdnadshavaren.

Det är viktigt att ni som vårdnadshavare lägger till mobilnummer och ev e-post för att få SMS/e-postmeddelande vid ogiltig frånvaro. Detta görs i Dexter i vänstermenyn under Mitt konto - Ändra kontaktinformation. Här gör ni även ändring av t ex mobilnummer.

Anmäla frånvaro via webben

I Dexter kan du som vårdnadshavare förutom att anmäla frånvaro även se elevens studieplan, schema, betygsatta kurser samt frånvaro. För de vårdnadshavare som fått konto och inloggning till Dexter under högstadiet gäller samma inloggning på gymnasiet. Har ni inte kvar era inloggningsuppgifter kan vi skicka hem dessa på nytt.
Ansökan om konto i Dexter eller nytt lösenord får du via Nermin Imsirovic, 0370-33 14 31.

Anmäla frånvaro via telefon

Vid sjukanmälan via vår talsvarstelefon matas elevens personnummer (10 siffror) in och därefter väljer du 9 för att anmäla frånvaro för hela dagen. För anmälan som gäller del av dag får du istället knappa in dagens datum (6 siffror) och starttid, efter det anger du antingen 9 för frånvaro resten av dagen eller knappar in slutdatum och sluttid. När korrekt frånvaroanmälan är gjort skickas en bekräftelse via SMS till vårdnadshavaren.

 

Ogiltig frånvaro

Förutom ledighet som du har fått godkänd och sjukdom, är all annan frånvaro ogiltig. Vid ogiltig frånvaro kontaktar skolan dina vårdnadshavare. Har du mycket sjukfrånvaro kan skolan be om ett läkarintyg, du är inte skyldig att lämna något läkarintyg men då kan din frånvaro tolkas som ogiltig.

Hög frånvaro kan få konsekvenser på mer än ett sätt. Om du har hög frånvaro kan du inte tillgodogöra dig det som lärare och kamrater går igenom på lektionerna. Det kan leda till att dina betyg påverkas. Hög frånvaro kan även leda till att du förlorar ditt studiebidrag. CSN (centrala studiestödsnämnden) betalar ut studiebidrag utifrån att du är heltidsstuderande. Om du då har hög frånvaro måste skolan rapportera detta till CSN och de i sin tur tar beslut på om du är att betrakta som heltidsstuderande eller inte. Om de finner att du inte är heltidsstuderande drar de in ditt studiebidrag. Om din familj då har andra bidrag, t.ex. underhållsstöd, bostadsbidrag eller om du har barnpension, kan även dessa bidrag påverkas.

Handledning till Dexter för vårdnadshavare Pdf, 305.1 kB, öppnas i nytt fönster.

Sidansvarig: GKC   Senast uppdaterad: 2016-06-20
Relaterad information
Gnosjö kommun
©2010 Gnosjöandans Kunskapscentrum | Webbkarta | info@gkc.se
Fritidsvägen 4, 335 32 GNOSJÖ | Telefon: 0370 - 33 14 00